Tuesday, May 31, 2011

Fake Fakta




1. Kondominium tidak ada kena mengena dengan kondom. Tetapi di kondominium kita boleh dapat banyak kondom terpakai.




2. Aurat dan urat adalah dua benda yang berbeza. Namun begitu, apabila melihat perempuan yang mendedahkan aurat, urat lelaki akan krem di sesetengah kawasan.


3. Kuih tat enak di makan. Tapi apabila kita makan lapan keping kuih tat, kita mungikin dituduh mencarut. Kalau tak percaya,cuba kira satu tat, dua tat, tiga tat, sampai lapan.




4. Laksamana adalah jawatan besar di dalam kesultanan Melayu Melaka. "Laksa kedah" pula adalah contoh jawapan kalau orang tanya kita "laksa mana ni?"




5. Barbeque adalah makanan yang enak. Namun begitu 'babi queue' haram dimakan oleh orang Islam.




6. Sesetangah orang memanggil cili sebagai cabai. Tapi kalau mulut nak kena cabai, cuba la cakap 'cibai' kat depan orang tua-tua.




7. Membuat tahu sumbat sungguh meletihkan. Lebih letih lagi kalau orang lain hanya tahu nak sumbat je tahu sumbat dalam mulut.




8. Si Bosia dan Bojan dipandang hina oleh masyarakat. Namun begitu si Boroi yang makan duit rakyat mendapat sanjungan.


Pengajaran: Kita hendaklah mempelajari apa itu 'double meaning' :)

Sunday, May 29, 2011

Berfoya-foya di Marry Brown


lalalalala


>gambar dari kiri:Idial Masri,Maskot Marry Brown dan AA(maafla gambar agak blurr..huhu)

>dalam pada kitorang jenjalan area Kiara Square ni,tiba tiba datang maskot comel MB..ek eh..apa lagi,kitorang bergambar la..terus dapat voucher free..ngeh3..
>Nampak tak.. setiap makanan tu RM5 !!nyum3..
>kitorang apa lagi,terus la serbu MB..kikiki..thanks encik MB..^^

>Now,AA(Bedah Deborah) bersama Linda Nin (Kak Limah Kezambo)..haha,korang jgn pening..tu hanya nama glamour je..kami sedang menternak lemak di Marry Brown..korang jangan jeles,nnt aku bawak korang cni..hihi
>kitorang manusia yang banyak bercakap..sampai orang sekeliling pon asyik pandang2 je.haha..

>Idial Masri(Pian cecupak) dan Kak Ana(Anak Akob..Linda Nin beri nama.hik4)

>Nasi Lemak Delite ..AA dan Kak Ana punye..rasanya agak sedap,cuma ayam dia keras lor cm kayu.huhu..

>yang ini,Idial Masri punye.. ape ke namany tah,,aku lupa..hee
macam Chicken Rice je..
>pastu,yang ini milik Linda Nin.. 1pc Crispy Chicken+Fries dan Pepsi..
air kami semua sama, Pepsi.huhu
---------------------------------------------
Lama juga kami melepak sini..nak tunggu tayangan citer Karak pukul 3.45pm
hmm,walaupun bukan filem pilihan,tapi setelah tengok thriller..OMG..very daboom..so,kitorang terus amik keputusan nak tengoj Karak..
nak suruh aku review citer Karak?hmm..agak malaslah skunk ni..huhu...Kalau rajin,nanti aku review next entry ya..btw,aku beri 3 bintang laa... tapi aku agak tersentuhla citer ni.. macam ada kena-mengena ngan aku ^_^

ok,kami balik dalam pukul 9.30 malam..balik umah je,aku berdepan situasi yang mendebarkan juga coz,aku duduk sorang...cuak seyhh..mak,adik n abg aku pergi Seremban.. nak tengok Nurkasih pulokkk..grrr...jeles!!


NOTA KAKI: thanks jiranku..lain kali kita beronok-ronok lagi ya :)

Friday, May 27, 2011

Untuk Wanita:Kurus Tanpa Modal Beribus-Ribus??

Salam Reader!!



                     Walaupun hati kuciwa tak dapat join HARI BELIA!sebab kawan-kawan aku sume ade program kat uni..aihh,time cmni laa kan..Pastu,akak aku yang kerja di Putrajaya kata kat sana dah sesak gile babingggg....ok fine,sob..sob...sori SuJu...
Dalam pada itu,aku harus ringankan jari jemari ini untuk menyampaikan aksara ISI hati aku untuk korang (wah ayat)...




    Hari ini aku mahu beri guide or tips pada wanita diluar sana yang impikan bentuk badan idaman tanpa modal beribusss-ribusss...haha..come,aku sebut ..korang baca ya..oh ya.lupa,sape nama kamu??Leha?kamu nak kuruskan..ok,tolong baca perenggan pertama...diikuti Tipah dan lain- lain..(mcam budak sekolah lak,suh baca by paragraph. :p)

1)Melakukan kerja-kerja didalam rumah
 -Memandang sekarang ini ‘honemoon’ untuk pelajar siswa/siswi..so aku highlite benda ini dulu ya.Apa kata korang buat kerja rumah seperti cuci pinggan mangkuk kotor,menyapu sampah,mengemas rumah ataupun mengelap lantai..dah ade maid??hmm,bukan salahpon kalau kita buat selang seli.Aku tak suruh korang buat semua kerja ini.Kalau maid mengemas rumah,korang boleh join together basuh pinggan kotor ke... Cergas sikit badan tu dan tanpa makan pil2 betul?



2)Berbasikal
-Kadang-kadang aku suka tengok makcik-makcik yang sebaya umur ngan mak aku ..riadah petang-petang dengan basikal..(chiil je).Ok,apa kata korang try.Untuk permulaan,boleh cuba pada hujung minggu dengan kawan/adik beradik..Jangan tak tahu,berbasikal nil eh membakar kalori beb.. So,lemak-lemak yang terkumpul tu akan mudah dihapuskan..Bukan payah kena bayar beribusss-ribusss rite??



3) Berjalan kaki
 -Mungkin ramai wanita luar sana lebih senang menaiki kenderaan sendiri bila nak pergi ofis..Tak salah dan tak dosa pon.Tapi apa salahnya korang naik kenderaan awam dan jalan kaki ke tempat kerja korang tu..Agak-agak berbaloi tak??haha..Kata nak dapat bentuk badan idaman kan.Dalam korang berjalan kaki tu,korang dah save duit nak kurus badan..Aku dapat bayangkan,korang jalan2 laju....naik tangga..mekap cair..dalam hati korang mesti kat---- > oh tidak!! Peluh2..haha.. jangan takut,mula-mula memang korang tidak selesa..lama-lama??hmm..pastikan datang kerja awal la ya..nanti takut terkejar plak..haha



4)Berkebun
 -Mungkin aktiviti ini more to lelaki.Eh sape kata?wanita pon boleh...Antara aktiviti yang boleh korang lakukan seperti,membersih persekitaran rumah(longkang or apa2 la),menebas lalang,membakar sampah atau menanam pokok yang disukai... macam pokok bunga ke.Macam mana?berani sahut cabaran?


5)Naik turun tangga 
-Mesti ramai yang kata “Ah malas .Apa gunannya buat lif memahal kalau tak guna!” “fuhh..cair akak semput la..no no no” .Opss..saya sangkal statement itu.memangla lif itu memudahkan dan mempercepatkan perjalanan kita tapi alangkah baiknya korang guna tangga masa nak naik dan turun ya..Aku ambik contoh,korang nak pergi pasaraya.Cuba la sesekali naik tangga..Then,masa nak pergi kerja pula,lupakan lif itu..anggapla kat ofis korang tu takde lif..hehe..

6)Menari  
-Ok yang ini pasti ramai yang suka dan minat.Korang suka tengok cerita Marilah Menari or dance2 tu?? Baik,korang tau kan mereka semua tu boleh disiplin taw dalam penjagaan bentuk badan yang bagus sebab setiap gerak geri itu sebenarnya boleh membakar kalori/lemak..Aku saran,korang buka lagu Stacy or apa-apa yang rancak la..hehe... Tapi jangan lupa,jaga hati orang sebelah rumah gak.Kang korang bukak lagu kuat2..duk menari sakan,orang sebelah plak tak selesa..so,perlahan sudah memadai ya ..Lagi,kalau ajak anak beranak/laki korang pon ok..bukan dapat membakar kalori je,kemesraan pon akan menguntum..hehe...

       Amacam ok tak idea aku?? Aku bukan apa,semalam akak aku dah bising-bising apa perlu buat??jeans dia dah tak muat lagi..So,aku pon dapatla idea seperti ini dan kongsi dengan dear-dear(bloggers)tersayang aku ..heee...ok,itu saje..Cubalah..tak rugi pon!!dan..aku doakan pada sesiapa yang ingin bentuk badan kurus tu,semoga impian anda tercapai! :)


NOTA KAKI: Aku nak sangat gemuk..korang bagi lah tips.huu..

Thursday, May 26, 2011

10 Lubang Golf Tercantik di Dunia




Korang nak tau tak? Masa kecil dulu,aku suka berangan-angan..best ke main golf ni?layak ke orang macam aku ni main?macam-macam la persoalan yang duk berlegar dalam kotak fikiran aku waktu tuu..biasa la ,budak-budak.. Bila dah besar panjang lain pulak di perspektifnya.. 

Orang kata,kecik-kecik kita summary-kan sesuatu tu indah je semua..walhal,dah berakal sikit baru lah tau lebih dalam sesuatu itu..wah,berfalsafah pulak aku..



Sekarang masa belajar degree,ada la kesempatan tengok orang main golf..aku nak gak sekali pukul kan..haha.. Malangnya,hanya staf je boleh baii..hm,tapi kat UUM ni,padang golf dia bahaya la..ular sering berkeliaran..nanti,duk seronok memukul bola golf,benda lain pulak yang ‘memukul’ kitew an..haishh.. 


Bila tengok gambar dibawah ni,rasa nyaman je..maybe cuaca kat luar negara sejuk n 4 season..Malaysia??tak ke luntur warna kulit ko jahh oii..haha.. Panas bukan main..tapi..negara kita pon ade dalam top 10 taw!! Jangan tak taw..

Ok,kita tengok lubang golf mana yang paling cantik tahun ini...



1. (1 lubang)- Doonbeg Golf Club, Ireland


-memang cantik tak nafi la..
-eh sekali pandang ok nice,dua kali pandang..macam kawasan cerita The Hills Have Eyes pulok.ahaha.



2. (2 lubang) - Saujana Golf & Country Club, Malaysia


-ok,jangan tak caya..Malaysia ranking no 2..cantik !!
-tempat ni kat Petaling Jaya..Sape nak bawa aku pergi sini angkat kaki cepat!!?

 
3. (5 lubang) - The Club Abaco, Bahamas




-Dah macam Pulau dalam citer LOST pulak.haha
-biru giler air dia..nak compare dengan air laut PD,aih..macam bumi dan Pluto(lama dah tak mandi laut..sob3)



4. (7 lubang) - Kauri Cliffs Golf Club, New Zealand 
 
-First,aku tengok macam pelik je..macam kesan lubang meteor pun ade gak.Btui tak?
-Aku cukup gila bila tengok kawasan berbukit kemudian hamper dengan laut..Rasa macam duk situ dengan orang tersayang je..haha..(honeymoon nanti kut boleh.lalala)


 

5. (13 lubang)- Trump International Golf Club, the Grenadines




-The Grenadines ni corok negeri mana aku pon blurr..tapi not bad la..
-cakap cantik 10juta kali pon tak guna..bukan ada sesiapa nak bawak.. :(


6. (4 lubang) - anahita Golf Club, Mauritius


-aku rasa yang ini paling stabil,rata dan tenteram kut nak pukul bola..haha..
-lepas pukul semua bola,terus scuba...perr..


 

7. (5 lubang) - Clearwater Sanctuary Resort, (perak xsilap) Malaysia



-Aik , Malaysia lagi....aku ingatkan tapak kaki kucing la tadi..haha..
-baru aku perasan,kat Malaysia kebanyakan lubang golf berada di tasik je..kang kalau buat kat laut,naya la si nelayan kan..semua benjol2 kepala..haha..




8. (13 lubang) - Canyon Kursus, Blue Canyon Country Club, Thailand



-Sawadikap!! Aduh,cantik bangat seyh..  masa aku pergi thai dulu,tak sempat ah pergi sini..rugi giler baii (badjet)..

 

9. (7 lubang)- Pebble Beach Golf Link, California, Amerika Syarikat



-Ok,kat USA pulak..Aku tengok biasa je..apa yang cantik nye..Cuma berdekatan ngan laut je kut...
-tak mo la pergi..hehe..



10. (9 lubang) - Gary Player Country Club, Sun City, Afrika Selatan

-WAHH..cantik!! jap2,yang lubang besar tu lubang apa??*pengsan
-kalau picnic dengan family ni sure sakan bergambar..mana-mana site pun cantik bai..roarr!!





NOTA KAKI: Tengok Tiger Woods main pon cukupla..(ayat sedih)

Wednesday, May 25, 2011

Segmen - Share Ur Ideas






Segmen Share Ur Ideas?

Untuk makluman semua, segmen ini macam ala2 contest(kut) tetapi LEBIH KEPADA perkongsian idea antara blogger² yang jenguk ke blog saya.. Ringkasnya,saya amat alu-alukan IDEA ANDA agar boleh saya tulis entry mengenai APA YANG ANDA INGIN(apa saje tajuk sesuai) ..Mudah kan? ..so,anda semua bebas beri idea entry tanpa melibatkan isu2 sensitif ya..

Contoh idea/tajuk entry :

“CARA UNTUK MEMIKAT HATI LELAKI/WANITA DENGAN MUDAH”,
HIDUP TANPA CINTA?",
"PERLU KE KAYA DUIT TAPI KAYAP DOA?"


APA PERLU BUAT  -Anda hanya perlu berikan idea/tajuk entry dalam komen entry  ini SAHAJA..
http://neracaparadigma.blogspot.com/2011/05/segmen-share-ur-ideas.html )
-Setiap idea entry yang anda sumbang,saya akan PERTIMBANGKAN,dan TULIS SEBAIK MUNGKIN :)
(kalau 50 idea diberi,takkan mampu untuk saya tulis semua .HAHA)

KEBAIKAN- Dapat menguji daya kekuatan saya untuk menulis dan secara tidak langsung m'hargai idea² anda  .. 

SYARAT -Haruslah FOLLOW blog  ini agar SEGALA INFO TERBARU,ANDA DAPAT DENGAN MUDAH..

-tajuk sendiri BUKAN DI-COPY dari tajuk entry blog lain ya..
-1 blogger 1 idea :) *fair n square

KEISTIMEWAAN:Selain idea anda sebagai entry saya,malahan 5 IDEA TERBAIK(saya tentukan) dari blog yang saya pilih sebagai entri pilihan itu akan mendapat buah tangan..!!! **TOPUP RM5+hadiah misteri


IDEA ANDA LALUAN PENULISAN SAYA .THANKS..
________________________
Segmen ini secara rasmi 25 MEI 2011 sehingga 1 JULAI 2011@dilanjutkan.TQ





Tuesday, May 24, 2011

Strategi Popular Untuk 'clash'


 Strategi ?'clash'?

           Ok,hari ni aku mahu terangkan antara strategi untuk 'clash' yang agak popular digunakan oleh Gentlemen diluar sana gunakan..haha.. layann
 

1-Mendinginkan perhubungan.Perasaan tidak rasa seronok apabila korang bersama.Cara begini digunakan oleh bf yang tidak sampai hati hendak berterus terang untuk memohon perpisahan...Maybe,bf ini dah jemu dan ada sesuatu perkara yang buat bf ni mual dengan perangai gf ni..isy3..Contohnya,bila bf nak makan malam/dinner ,gf kata..ala...i bru nak diet untuk kali ke 20..apa salahnya u puasa malam ni..perasaan bf masa tu.’grrrrrrrrrrr’(bak kata nabil)



2-Berjauhan..bf kurang berinteraksi dengan gf dengan menjauhkan diri.Bf dia lebih gemar menghabiskan masa diluar ngan kawan2..memberi alasan banyak dan perlbagai..Contohnya,melimpah ruah tugasan di office,bina hobi baru yang tidak sesuai disertai oleh gf(cth memancing) atau bekerja diluar kawasan(pergi temor leste 3bulan ke.haha)



3-Membisu- Ia berlaku pada bf mahu berpisah dan sudahpon menyatakan hasrat secara terus trang tp gf pulak tak setuju..Bf membuat keputusan sendiri sedangkan gf tak mahu pon..sob3...Contohnya,”awak..hari ini kita classhhhh!! Abg dah mual ngan perangai awak..sikit-sikit nak merengek..bosan taw tak!”



4-Peduli apa- Strategi ini sering digunakan oleh bf yang sering dikutuk dan dituduh oleh gf..Ia menyebabkan bf berasa serba salah kerana ia menjadi punca keretakan dalam perhubungan secara diam2...Walaupun Bf taw perangai buruk gf dia..tapi dia still cool..dalam hati bf,”ah lantakla..aku peduli apa..dasar mulur puaka..aku sdar ah aku ni keje kilang jer..gaji cipottt..roarrr!!


5-Berterus terang-Ia digunakan oleh bf yang berasa sikap ,perlakuan dan layanan gf dia sehingga dia ambik keputusan untuk clash..Tanpa alasan,bf  tu terus direct cakap..nak berpisah..Hal ini sebab eh,Bf tu dah tak sanggup lagi menahan sikap gf yang enggan mengalah,bertolak ansur dan mcm la..”ok,kita straight to the point,kita clash malam ni jugak boleh tak?saya lihat,sememangnya kita dah tak serasi lagik..”Perpisahan cmni dapat mengurangkan emosi kedua belah pihak..yeke?haha..



6-Memberi helah- Ia digunakan oleh bf yang memang mahukan perpisahan dengan cara membina suasana pergaduhan dan buat2 krisis la..Helah yang top mcam,reka helah supaya gf tu terus membantah ..Contoh,dia ada penyakit misteri or belum tiba masa nak couple serius ke..haha..

Hey gentlemen! anda semua ada hak untuk merangka strategi..tapi jangan terlalu gumbira ngan kuasa veto yang ada pada diri korang,silap2,kena zasss..(putus kepala) dek bodyguard(abg)gf korang tuu..haha..kalau tak berhati-hati memang naya la jawabnya..



NOTA KAKI: strategi ini hanya untuk elak persengketaan smasa dah kahwin ok,kalau tidak sia-sia je korang dpp title Mr D n Mrs J..

Sunshine Smile Contest



Salam Readers!!
(rindu korang)


hm,hari ini aku baru balik dari Kedah..Ok..walaupun penat,tapi gigih
buka laptop untuk baca entry kawan² DAN cari idea untuk buat contest..
last²,aku pulak yang join contest orang..hahaha(gelak paksa)
 
ok,nak tau lebih lanjut tentang contest apa??jom sama² baca 
bawah ni(aku copy dari entry owner)

Sunshine smile contest ini adalah contest SENYUMAN PALING CERIA. Apa yang anda perlu lakukan untuk join contest ini hanyalah baca dan ikut syarat-syarat yang tertera dibawah. Contest bermula pada 22 Mei 2011 dan tamat pada 1 Julai 2011. Keputusan akan diumumkan pada bulan July 2011

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. Sila follow kedua-dua penaja di link berikut:

http://mynameismyname-ashraf.blogspot.com/

http://aarrghitsme.blogspot.com/

2. Copy dan post entry ini di blog anda dan attach gambar (SATU GAMBAR SAHAJA. GAMBAR ANDA YANG SEDANG SENYUM) yang ingin dipertandingkan.

3. Senyuman mesti CERIA!! Ikhlas atau tak ikhlas belakang cerite..

4. Sediakan ENTRY khas contest ni dan link kan kepada saya di comment box entry ni:

http://mynameismyname-ashraf.blogspot.com/2011/05/sunshine-smile-contest-starts-now.html

5. AJAK minimum 3 orang rakan anda untuk join contest ni dan tag entry khas mereka di bawah gambar anda (kalau rakan follower sikit, boleh dikecualikan)

6. Untuk keselamatan jika blogger.com buat hal, sila link kan entry khas contest anda di:

http://www.facebook.com/pages/Sunshine-Smile-Contest/211819135518018?sk=wall


Baiklah,saya mempertaruhkan (perr)gambar ni:

INFO GAMBAR:
1:aku dan omar,iaitu adik sepupu
2.pic lama,2008..
3.pic yang aku delete dari facebook 
sebab semak dengan komen² merapu
4.itu saje..kuang³

Justeru,saya mahu tag Sha,Linda Nin dan Blubblub untuk join!! 
Last but not least,a million thanks to the owner kerana 
beri peluang ini kepada saya..huhu :)
btw,nice contesttt ..!!

Monday, May 16, 2011

Monolog 16 Mei


How well do you know yourself? Ok.come ..do read dis entry together..

free personality quizNo asks me to describe myself but,it just share ....heres some Q & A  about "Muhammad Hanif  Abdullah" dan ......


 Q:Anda siapa?
A:Muhammad Hanif Bin Abdullah.

Q:Umur?
A:Ada Facebook saya tak?tengok info la broo.

Q:Anda sekarang belajar dimana?dan ceritakan secara ringkas.
A: Saya belajar di UUM dalam jurusan BBA Logistic & Transportation.Saya mohon jurusan ini bukan realiti kehendak diri tapi,cikgu suruh.Dia kata,peluang kamu cerah dalam bidang ini.Saya nampak kamu boleh pergi jauh.Dengan itu,saya terus apply..dalam masa yang sama saya gagal ketika temuduga guru..

Q:Jadi,dialah sumber inspirasi kamu?Sempena hari guru pada esok hari apa kata-kata yang ingin kamu berikan.
A: Saya suka soalan itu. haha (ketawa kecil).Saya seorang yang amat menghargai orang lain apatah lagi orang yang banyak memberi saya rangsangan positif,ilmu dan pengetahuan. Bukan untuk beliau sahaja,tapi kepada semua warga pendidik jua.. Selamat Hari Guru! Pengorbananmu amat saya hargai........Syukran!

Q:Saya dapat dengar nada suara anda agak terharu disitu.Jika tidak keterlaluan,adakah ada guru lain yang membongkar keupayaan awak sehingga berada si tahap ini?
A: Terima kasih sebenarnya paling hujung tali saya boleh simpulkan.Mereka banyak memberi saya semangat,inspirasi dan banyak lagi..Malah,mendidik saya menjadi orang yang tidur kepada orang yang berlari tanpa melihat duri di tepi..Anda ada guru...saya ada guru..Jadi,itu sudah cukup menjawab sebahagian daripada soalan anda....Sebenarnya,saya kenal potensi diri sejak tingkatan 3...Namun,dari segi akademik,saya akui..masih 'sengal'ketika itu.Sedikit demi sedikit,guru 'itu' mendidik saya begaimana sebenarnya mengenal ilmu pengetahuan dari aspek agama islam... Natijahnya,saya cemerlang dalam peperiksaan..walaupun pada awalnya,saya antara pelajar tercorot..Maaf..Jawapan agak panjang..

Q:Jika anda berada dihadapan guru-guru ketika ini..hmm..Agaknya,apakah reaksi anda ya..

A: Saya tidak suka soalan anda.. Sesungguhnya,saya akan tertunduk malu..senyum tak kata apa-apa... Haha..gurau saje. Saya akan happy la!! Nak belanja mereka semua makan dan tanpa ada noktah dalam perbualan!! hahaha (ketawa kecil) dem.. love them!!

Q: Soalan terahir.Anda kenal saya?
A: Soalan yang saya tunggu-tunggu..Baiklah,saya tahu..Anda ialah Muhammad Hanif Bin Abdullah yang lama kan??


Q: Berani awak bertanya ya...Siapa tukang tanya sekarang?awak atau saya?Baiklah, itulah jawapan yang saya tunggu-tunggu juga...
A: Terima kasih kenal saya lagi. Semoga awak kekal jadi 'jilid lama' saya dan 'tegur'jika saya.. saya alpa esok hari.Sekian...


**monolog seketika

SAYA SAYANG SEKOLAH² SAYA *ayat tak leh blaa..

Ok.tiba-tiba tergerak hati pula nak tayang picture lama-lama..Banyak sudah di albumkan :)
Rindu baii.. Jom pergi sekolah balik!

1st School:SMADATA







 2nd School: SMKDUMA






Guru oh Guru

Berburu ke padang datar,
Dapat rusa belang kaki;
Berguru kepalang ajar,
Ibarat bunga kembang tak jadi.

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetlaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakill seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Usman Awang
1979
10 PERKARA AKU NAK BUAT BALIK BILA FIKIR TENTANG SEKOLAH:

1- Siap sedia untuk perhimpunan pagi pada hari Isnin dan Jumaat ..Pakai kemas².Ok,aku dikedudukan nombor 2 bila beratur( ciss..dalam hati teringin nak tinggi)

2- Buat-buat nyanyi bila time lagu negaraku dan sekolah (xsenonoh kau anif.haha)

3- Ucap,"Selamat Pagi Cikgu" "Asalammualaikum Cikgu" "Syukran Jazilan Ya Ustaz/Ustazah" (huu..indu baii)

4- Setiap malam sabtu/ahad,tanya mak..Mana stoking?kapurkiwi kasut?(mak kata: tulaa..sok nak sekolah baru nak cari..glurrrp)

5- Tanya kawan dah siap nota dan latihan ke belum.haha.. (apa lagi.nak copy lerr)

6- Siap sedia kuku dalam keadaan pendek..Rambut pendek.. kalau tak,nayaa.. (letak atas meja.cepat!)

7- Waktu rehat,kami(pengawas) keluar duhulu..Tak perlu beratur/berebut.Haha..Baik-baik dengan makcik kantin,dapat makan free!!

8- Bila tiba waktu gotong royong atau koko,fikir alasan apa untuk tidak hadir(sesekali)..haha.. lagi-lagi masa merentas desa .Tapi,Lama² rajin baii (insap)

9- Aku suka ini.Waktu spotcheck.Masa ini,ramailah duk puji-puji..abg ni hensem la..cute la..sebab?tak nak kantui liquid/rambut berekor/bawa handphone dan macam-macam lagi..grr..

10-Sudah pasti...Peristiwa paling yang tak boleh lupa ialah Program Hari guru!!! :)

SELAMAT HARI GURU. JASA DAN PENGORBANANMU TETAP DIKENANG SEHINGGA BILA-BILA




NOTA KAKI: Masa sekolah rendah,cikgu selalu tanya"Anif,dah besar nanti kamu nak jadi apa?" "saya nak jadi cikgu,cikgu..." "bagusss...!!"